Actual

RETROSPECTIVA CSU UVT (3)

Badmintonul, aeronautica și șahul sunt părțile episodului de față din retrospectiva anului, pe care l-am lăsat în urmă. Toate cele trei discipline au adus un plus de vizibilitate pentru clubul nostru cu prilejul unor concursuri pe plan intern dar și în evenimente internaționale.

BADMINTON

Spre marea satisfacție a sportivilor ce practică acest sport, 2022 a fost anul ce a adus competiții mai numeroase. La ”naționalele” de seniori, de la Timișoara, sportivii noștri au fost prezenți în patru din cele cinci finale. Din cele patru finale, trei au fost de aur prin Laura Constantin (simplu), Collins Filimon (simplu și dublu mixt), Maria Duțu (dublu mixt). În această sinteză mai remarcăm titlurile de campion la U23 pentru Loredana Lungu (dublu mixt) și la U17 pentru Vlad Dehelean (dublu masculin). Clasări meritorii pe podiumul ”naționalelor” de seniori au mai avut Florentina Constantinescu, Andra Stoica și Denisa Stemate. Organizarea Campionatelor Naționale a fost posibilă cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

Pe lângă cele două competiții (seniori și U15) s-au mai desfășurat două turnee, ceea ce confirmă strategia clubului nostru de apropiere față de comunitate, prin organizarea de competiții în care actualii sportivi își verifică nivelul de performanță iar alții pot deveni componenți ai echipei noastre.

Concursurile de badminton au fost organizate cu sprijinul Centrului de Proiecte al municipiului Timișoara, ca parte din programul ”Sportul universitar UVT activ în competiții și comunitate”.

Pentru anul 2023, CSU UVT își propune măcar tot atâtea competiții organizate, pentru că acest sport are o puternică tradiție atât la nivelul de performanță cât și cel amator (inclusiv studenții).

AERONAUTICĂ

Pentru disciplina aceasta, 2022 e anul în care Ionuț Riteș, maestru al sportului, a devenit primul român, care a zburat pe platoul piramidelor din Egipt. E o premieră națională de care suntem mândri, că a venit din partea UVT-ului!

Evoluția lui Ionuț Riteș e cu atât mai meritorie, cu cât a venit în condiții meteo foarte dificile, cu vânt puternic și turbulențe, care au pus la mare încercare manevrele încă de la decolare.

În 2022, nu a avut loc un Campionat Național, de aceea CSU UVT își manifestă disponibilitatea de a-l organiza la Timișoara; în cazul în care nu se va putea, clubul nostru ar dori să găzduiască măcar un meeting de profil, pe bază de invitație.

ȘAH

Această disciplină a avut parte de foarte multe evenimente, cu trei turnee organizate în Timișoara, toate locurile disponibile ocupate – 60. Cele trei competiții au fost de șah clasic, șah rapid și blitz, organizate cu sprijinul Centrului de Proiecte al municipiului Timișoara; au putut participa atât studenți nelegitimați (unii dintre ei devenind apoi sportivi ai CSU UVT), cât și sportivi legitimați. Comunitatea locală a primit cu entuziasm mai ales inițiativa organizării turneului de șah clasic. S-au pus și bazele unui cerc studențesc de șah, cu ajutorul căruia să organizăm mai multe evenimente, inclusiv un ”circuit” al UVT, care să permită acumularea de puncte, asemeni turneelor profesioniste de tenis și încheierea cu un turneu Masters.

Campionatul Național Universitar de șah a adus un titlu național pentru Andreea Cosman, care împreună cu Petronela Paraschiv a constituit echipa României, medaliată cu bronz la Jocurile Europene Universitare. Cele două sunt componente ale CSU UVT și în Superliga României, alături de Andreea Năstase și Maria Yugina. Lotul masculin, participant la CN de șah rapid și blitz, i-a avut în componență pe Adrian Sechereș, Lucian Miron, Lucian Filip, Pavel Nastore și Iustin Ciorgovean. Participarea șahiștilor noștri în etapele Grand Prix de la Geoagiu Băi și Brăila s-a realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

Pentru 2023, sunt preconizate din nou organizări numeroase de turnee (inclusiv Campionatele Naționale Universitare) și cu un număr mai mare de participanți acceptați.