Badminton

ÎI ȚINEM PUMNII LUI COLLINS, LA PARIS

by: comunicare

0

Am pășit cu hotărâre în vara 2024 și cu emoții cel puțin la fel de ”fierbinți” pentru un sportiv, care ne reprezintă și pe noi – CSU Universitatea de Vest din Timișoara – la Jocurile Olimpice. Îi ținem pumnii lui Collins Filimon, multiplul nostru campion național de badminton, care, la finele săptămânii trecute, a primit confirmarea că va merge la Paris. ”E un moment frumos, mi l-am dorit foarte mult, deși la început nu-mi mai puneam mari speranțe, deoarece drumul spre Paris a început când eram locul 180 mondial și a trebuit să o iau de jos de tot” a zis Collins.

Clasarea lui în Top 100 mondial, la momentul stabilirii participanților, era o chestiune rezolvată de mai multe săptămâni; el mai trebuia să obțină pașaportul austriac (implicit cetățenia acestei țări, pentru care joacă din 2021). ”Este prima mea campanie de calificare pentru Jocurile Olimpice. Mai putea fi în 2020, pentru Tokyo, însă atunci era foarte dificil să participi la turnee și să acumulezi puncte în clasament, pentru a emite pretenții. Mă bucur mult pentru această reușită” a mai precizat Filimon.

Sportivul nostru și-a început tentativa de a accede la cea mai importantă competiție sportivă a lunii încă din vara anului trecut, dar o accidentare i-a creat probleme. Cu toate acestea, el le-a făcut față, a reușit să depășească de multe ori fazele preliminare ori inițiale ale turneelor profesioniste și a acumulat puncte importante, care l-au dus până aproape de Top 80 mondial. Collins ne spunea și acum șase luni că e foarte încrezător în șansele lui, pentru că a avut un 2023 în care a acumulat multe puncte, fără să fie nevoit să le apere atunci (abia acum vine greul). Așteptările i s-au împlinit și, dacă va fi în continuare sănătos, va zbura spre Paris, dar o va face ca reprezentant al Austriei, pentru că el are tot de câteva zile dublă cetățenie română și austriacă.

Cum va arăta concursul olimpic

Filimon ne-a dezvăluit ce parcurs trebuie să urmeze în capitala Franței, într-o disciplină sportivă dominată de asiatici (n. n. în top 10 mondial sunt doar doi europeni, ceilalți fiind din China, Indonezia, Japonia, Malaezia și Thailanda). ”Vor fi 16 grupe în concursul olimpic de simplu masculin, cu 16 capi de serie, stabiliți în ordinea clasării mondiale. Pe lângă ei, vor mai fi câte doi concurenți în fiecare grupă, dintre cei care au obținut accesul ulterior. Grupa va fi grea, pentru că pot juca cu nr 1 mondial sau cu nr 16. Cu puțin noroc pot prinde o grupă, de exemplu, cu locul 13 sau cu locul 16 mondial, iar eu să prind o zi foarte bună, să-l înving și să ies din grupe. Doar primul clasat va merge mai departe în faza eliminatorie” a spus jucătorul nostru.

Nu a fost vreo condiție pusă de Austria, pentru a-i elibera pașaportul, ba din contră, conducătorii de acolo au acceptat să-și păstreze și cetățenia română, lucru care nu se întâmplă foarte frecvent. ”Aveam nevoie de pașaport, să concurez pentru Austria. Pentru România nu aveam voie să joc, deoarece schimbasem anterior pentru Austria. Dacă aș fi dorit să concurez pentru România, ar mai fi trebuit să aștept un an sau doi de la ultimul meci internațional precedent. Nu exista altă soluție, decât primirea pașaportului”.

El s-a stabilit, practic, în țara lui Mozart, dar nu și-a uitat originile; a continuat să vină la Campionatele Naționale de badminton, de fiecare dată încheind cu trofeul în mână în concursurile de simplu. Îl vom aștepta și la următoarele ediții, pentru că păstrându-și cetățenia română, el va mai putea fi prezent la principala competiție internă. Ne bucurăm că e sportivul nostru din 2017 încoace; ne-a făcut cunoscuți și mândri prin reușitele lui. Mult succes, Collins, la Paris!

Demos

Layout

Boxed
Wide

Background Image

Color Skin