Badminton

”AM NEVOIE DE JOCURI DE TOP”

by: comunicare

0

Vara 2024 a însemnat o experiență de neuitat pentru Collins Filimon, sportiv legitimat la CSU Universitatea de Vest din Timișoara, dar representant al Austriei la Jocurile Olimpice. Pentru el, calificarea la competiția sportivă supremă a însemnat o minune, dacă ținem seama de perioada dinaintea prezenței la Paris. Au fost luni bune petrecute maim ult în afara terenului de badminton, din cauza unei accidentări, ce l-a solicitat ca efort inclusiv pentru a reveni la nivelul de formă sportiv.

L-am sunat pe Collins Filimon, după Jocurile Olimpice; era într-o scurtă vacanță, dar asta nu l-a împiedicat să ne vorbească puțin despre zilele de la Paris, unde a avut o ”misiune imposibilă” în faza grupelor alături de doi sportivi din elita mondială a badmintonului. L-a întâlnit pe danezul Anders Antonsen (multiplu campion european la simplu și cu echipa națională a țării sale, nr 3 mondial) și pe azerul de origine indoneziană Ade Resky Dwicahyo (nr 57 mondial). În fața ambilor jucători, sportivul nostru (nr 107 mondial) a cedat în câte două seturi, dar s-a declarat mulțumit, în ansamblu, de această experiență. L-am provocat la un scurt dialog:

Rep: Dincolo de rezultate, cum cum ți s-a părut ediția pariziană a Jocurilor Olimpice?

C. F.: A fost o experiență nouă pentru mine. Din punct de vedere al meciurilor, am fost într-o sală plină, având între 7.000 și 8.000 de oameni, de dimineață până seara la ultimul joc. Și să vezi atleți din atâtea sporturi, pe unii îi vezi doar la TV, toate aceste elemente se adună într-o experiență frumoasă.

Rep: De obicei, câți spectator sunt la meciurile unde concurezi, la turnee?

C. F.: Badmintonul din Europa nu are amploarea celui din Asia, aici la noipe continenta, avem turnee futures sau challenger. Am concurat în fața a maximum 500 de oameni, la un concurs în Franța.

Rep: E o diferență…

C. F.: Da, este! Sala în care s-a jucat turneul olimpic e sala în care se joacă și French Open, echivalentul Roland Garros-ului din badminton. Și a fost o sală plină, cum e întotdeauna, când se organizează turneul de acolo.

Rep: Puteai spera la o tragere la sorți mai favorabilă și implicit să iei vreun set?

C. F.: Trebuia să mă aștept la o tragere la sorți cu adversari puternici. Capii de serie erau oricare din primii 13 jucători ai lumii și cred că era la fel de greu cu oricine așt fi jucat. Pentru meciul al doilea, aș putea spune că a fost un adversar acceptabil, sorții nu m-au defavorizat prea tare. Am avut un pic de ghinion, deoarece am jucat primul meu meci seara și cel de-al doilea în prima parte a următoarei zile. După primul meci, am fost selectat și la controlul antidoping, apoi am făcut și fizioterapie, recuperare și am adormit foarte târziu în noapte. Pentru meciul al doilea am fost un pic cam obosit.

Rep: Pentru a-ți ridica nivelul, de ce fel de meciuri ai avea nevoie?

C. F.: Și în badminton ai nevoie de parteneri puternici de antrenamente. De altfel, chiar înainte de Jocurile Olimpice am fost în Finlanda, pentru jocuri de pregătire cu adversari puternici. Și cu antrenorii din Austria încercăm să organizăm turnee cu parteneri foarte puternici, ori să vină ei aici, ori să mergem noi la ei. Împreună cu Federația Austriacă am organizat o sesiune de meciuri cu un adversar danez, care nu mai joacă acum turnee profesioniste, dar e la un nivel foarte bun.

Rep: Ce ai putea pune în practică după această experiență?

C. F.: Sunt foarte multe lucruri de învățat, mai ales în meciuri din săli de asemenea dimensiuni. Un element aparte a fost ”drift-ul”, cum îi spunem noi în badminton, adică curenții formați de la aerul condiționat, care dau alte traiectorii mingii. Nu a fost chiar o noutate pentru mine, dar nu m-am confruntat prea des cu astfel de condiții. Aduc diferențe majore în abordarea meciului, chiar dacă nu pare. Sunt multe de învățat, iar aplicarea acestor aspecte trebuie să vină prin participări la turnee de un nivel mult mai înalt și cu mai multe meciuri în fața unor adversari de Top 10 mondial. Cel (n. n. meciul cu Anders Antonsen) de la Paris a fost primul meu meci cu un adversar din Top 10 mondial. Când te uit la ei la TV sau online, ți se pare că se mișcă mai lent, dar când ești față în față ritmul e mult mai rapid.

Rep: Ești bine din punct de vedere fizic, nu mai ai probleme cu accidentări?

C. F.: Sunt bine din punct de vedere fizic. Voi relua antrenamentele de la finele lunii august și începutul lui septembrie, iar participările la turnee vor fi din octombrie.

Rep: Presupun că aproape de finalul anului, vei veni și la Campionatele Naționale ale României…

C. F.: Da, voi veni cu siguranță, voi fi prezent ca întotdeauna!

Rep: Să ai sănătate și mult spor, iar la Los Angeles 2028 să fie mai bine ca la Paris!

C. F.:  Vă mulțumesc, acesta e obiectivul, să acumulez mai mare experiență. Sper să mă ajute până peste patru ani!

Demos

Layout

Boxed
Wide

Background Image

Color Skin