Handbal

A FOST ODATĂ…

by: comunicare

0

”A fost odată un meci de handbal” așa am putea începe și noi luna aprilie 2023! Împrumutând de la Ioan Chirilă titlul ce sintetizează marile performanțe ale handbalului românesc la nivelul echipelor naționale. Am putea folosi și noi aceeași sintagmă pentru handbalistele de altădată ale Universității Timișoara.

Ele au făcut istorie în urmă cu exact 50 de ani; în 1 aprilie 1973 au jucat singura finală de Cupa Campionilor Europeni, pe care un sport de echipă din Timișoara l-a trăit până acum. Finala de la Bratislava, cu Spartak Kiev, a fost cel mai însemnat moment al sezoanelor internaționale. Limitele au fost atinse și, după cum s-a desfășurat partida aceea de la Bratislava, nu prea aveau cum să fie și depășite; pentru că Spartak Kiev era ”colosul” momentului respectiv la propriu și la figurat. Gruparea sovietică a câștigat atunci al patrulea trofeu al Cupei Campionilor Europeni – un record ce a fost egalat de doar două cluburi până acum Hypo Viena și Gyor. Totuși Spartak Kiev rămâne cu cele mai multe trofee din istorie – 13(!!!) – un lucru remarcabil și la ora actuală, dar mai cu seamă atunci.

Pentru Universitatea Timișoara, anul 1973, a fost mijlocul perioadei cu cele mai bune rezultate, confirmarea valorii unor generații venite una după alta, de la școala sportivă și liceul sportiv, ajunse apoi în mediul studențesc și de performanță creat de Constantin Lache, pe care ni l-am dori reeditat.

Multumim pentru acei ani deosebiți, de care ne faceți mândri și acum: Edeltraut Franz Sauer, Gerlinde Oprea, Ana Nemetz, Lucreția Anca, Terezia Szekely Popa, Angela Moșu, Iolanda Rigo, Georgeta Bratie, Lucreția Neagoe, Emilia Neghină, Iolanda Benko, Elena Onofraș, Elisabeta Șimo, Cornelia Hristov, Christine Metzenrath Petrovici, Hilda Hrivnak, Nadire Ibadula, Gorița Gavrilov, Georgeta Pișcu, Dorina Damian.

Pentru conformitate, iată cifrele finale CCE din 1 aprilie 1973: Spartak Kiev – Universitatea Timișoara 17-8 (8-3), la Bratislava, în fața a 5.000 de spectatori. Spartak: Natalia Scherstiuk, Larisa Bobrova; Zinaida Turcina (5 goluri marcate), Maria Litozenko (5), Draga Liubov (2), Tatiana Makaretz (2), Lidia Cevchenko (1), Tatiana Miroznik (1), Liudmila Bobrus (1), Mirosinova, Svetlana Pinchuk, Androsova, Galina Zaharova.

Universitatea: Elisabeta Șimo, Cornelia Hristov; Iolanda Rigo (4), Nadire Ibadula Luțaș (3), Dorina Damian (1), Terezia Popa, Christine Metzenrath, Georgeta Piscu, Gorița Gavrilov, Hilda Hrivnak, Elena Onofraș-Stoicovici.

Notă: Fotografia articolului nostru este din anul premergător finalei CCE și face parte din arhiva personală a Christinei Metzenrath Petrovici.

Demos

Layout

Boxed
Wide

Background Image

Color Skin